TALISKER ADVENTURES KALLBADSGUIDE

Från Abisko till Falsterbo. Från bryggor, stränder och klippor. Varje vinterbad är en resa för både kropp och själ. I den här guiden har Talisker Whisky låtit kallbadsexperten Linda Vagnelind välja ut sina bästa badplatser och tips för säkra, uppfriskande dopp. Bad som ger eufori i stunden samt mer energi, minskad stress och bättre sömn i vardagen. Välkommen ut i kylan.

JUKKASJÄRVI, KIRUNA

Det lappländska vinterlandskapet är en upplevelse i sig. Här är en av få platser där du kan kallbada och samtidigt som ett spektakulärt norrsken brer ut sig på himlen. Hembygdsgården har en badbrygga och öppen isvak hela vintern. Efter ett dopp i Torneälven kan du njuta av en middag på ICEHOTEL serverad på tallrikar av is.

67°50’46.7″N 20°36’51.0″E

HELLASGÅRDEN, STOCKHOLM

En kort bussresa från stan finns Hellasgården och tre väntande bryggor. Vid den största finns badstege och vak hela vintern. Bastu finns också för den som vill ha extra hjälp att värma upp sig efter doppet. Området erbjuder också många andra aktiviteter och friluftsmöjligheter efter säsong. Där finns också populära restaurangen Storstugan.

59°17’27.1″N 18°09’36.7″E

KANAANBADET, BROMMA

Kaananbadet bjuder på sandstrand och flera bryggor från sitt läge vid Mälaren i västra Stockholm. Badet är en del av Grimsta naturreservat. Under vintern har badet få besökare så du kan simma i lugn och ro. Se bara till att ta med verktyg ifall det är is på vattnet. Gå förbi Trädgårdscaféet för en värmande måltid.

59°20’58.5″N 17°51’16.6″E

STENDÖRREN NATURRESERVAT, NYKÖPING

Upplev den storslagna skärgården och känslan av öppet hav genom att vandra ut på hängbroarna till havsbandets öar. Mellan Nyköping och Trosa hittar du Stendörren och dess klippor, stränder och otroliga natur. Utmärkta badplatser hittar du lite varstans längs med kusten på de vackra öarna.

58°44’25.5″N 17°22’12.2″E

SMITHSKA UDDEN, GÖTEBORG

Smithska udden, eller “Smitten”, är en smått magisk plats i Göteborg. Än mer speciellt på vintern när man får ha udden för sig själv. Här finns flera klippor och stegar att välja bland för kallbadet. Den modiga kan prova att simma ut en liten bit från klipporna.

57°36’36.6″N 11°53’34.1″E

FALSTERBO, SKANÖR

Välkommen till en förtrollande strand bakom golfbanan i Falsterbo. Vit sandstrand möter turkost vatten och en magnifik havsutsikt här i Sveriges absolut sydligaste delar. En perfekt plats för ro och reflektion i sällskap av naturen.

55°21’21.3″N 12°48’52.8″E

GANLET BADPLATS, NÄSET

En badplats med två stegar som finns i vattnet hela vintern. Det finns en sandstrand där du kan vada ut i havet eller så badar du från några av stegarna på klipporna. Parkering är numera en bit ifrån så det tar ett par minuter att gå.

57°37’48.8″N 11°52’41.0″E

FISKEBÄCK, GÖTEBORG

Bland klipporna vid Fiskebäcks marina finns en populär stege för kallbad. Ibland är det till och med kö ner i vattnet. Det finns annars bryggor vid sandstranden ett stenkast bort. Parkering finns i närheten och i hamnen finns ett trevligt café.

57°38’52.8″N 11°50’55.5″E

STRANDEN VID SILVERFALLET, ABISKO

Nedanför Silverfallet finns en undangömd strand med en svårslagen utsikt över Lapporten med sin karaktäristiska profil. Den gnistrande vackra stranden är täckt med små runda stenar som formats av det väldiga vattenfallet på dess resa ner i Torneträsk. På vintern fryser vattenfallet till is och bildar otroliga isformationer. Silverfallet ligger längs E10 efter Abisko, precis innan Björkliden.

68°24’07.3″N 18°41’54.3″E

VIKHYDDAN BADBRYGGA, VARBERG

En klockren brygga för kallbad hittar du längst söderut på surfstranden vid Apelviken. Under vattenytan finns en fin sandbotten att stå på. Det går också bra att vada ner i vattnet från den grunda stranden bredvid bryggan. Parkering finns några minuters promenad från bryggan.

57°04’34.1″N 12°15’25.4″E

JÄRNVÄGSMÄNNENS BRYGGA, HELSINGBORG

Vid strandpromenad i centrala Helsingborg finns en utmärkt badstege året om och ett litet omklädningsrum intill. Badplatsen användes förr om åren av järnvägsanställda, som arbetade i närheten. Ta en simtur där du kan blicka ut mot Helsingör, Kronborg och de stora fartygen i horisonten. Kallbad har varit populärt länge i Helsingborg och det finns flera allmänna bad för vinterbadare.

56°03’10.6″N 12°40’58.6″E

TIPS FÖR KALLA BAD

BÖRJA EFTER SOMMAREN
Ett bra sätt att vänja kroppen vid kalla temperatur är att fortsätta bada inpå hösten, och sen vintern. I början räcker det att doppa sig i några sekunder, sikta på tre djupa andetag. Öka tiden i takt med att du blir en mer van kallbadare.

SKAFFA EN BRA RUTIN
För att allt ska flyta på smidigt är det bra att förbereda sig. Ha på badkläder under dina vanliga kläder och ha gärna varma, löst sittande plagg. Ta med handduk för att snabbt bli torr och t.ex. ett sittunderlag att stå på när du kommer upp. Sockor eller vantar i neoprene och badskor är vanligt bland erfarna badare. Ta med en termos te eller annan varm dryck att njuta av efter badet. En Talisker Hot Chocolate kan passa bra hemma sen. Du hittar recept längre fram.

FOKUS, BESLUTSAMHET, ANDNING
Att sänka ner kroppen i iskallt vatten är en påfrestande utmaning. Vanligt är att andningen blir kort och stressad. Med träning kan man lära sig återta kontrollen över kroppen genom att ta djupa andetag och acceptera kylan. Ofta infinner sig då en positiv, stärkande känsla.

SÄKERHETEN FRAMFÖR ALLT
Kallbada bara om du är frisk och vid dina sinnens fulla bruk. Ta reda på hur du ska ta dig upp, innan du kliver i vattnet. Är det 0–10°C ute kan det vara lagom att vara i 1–3 minuter. Sätt en timer så du har koll på tiden. Att ha med sällskap gör badet både trevligare och säkrare. Glöm inte isdubbar om ni ska gå på is. 

POSITIVA EFFEKTER AV KALLA BAD
Människor kallbadar av olika anledningar. Det kan vara för utmaningen, för att må bra eller det sociala. Bland hälsofördelarna nämns ofta bättre sömn, minskad stress, lägre blodtryck (över tid), mer energi, stärkt immunförsvar och bättre kroppskontroll. För många blir upplevelsen också närmast meditativ, särskilt ihop med specifika andningsövningar. Ofta infinner sig en känsla av eufori efteråt. Att ta sig an utmaningen och genomföra den blir en självförtroende-boost både mentalt och fysiskt.

TALISKER HOT CHOCOLATE

INGREDIENSER
25 ml Talisker 10 year
30 ml kokhett vatten
28 g mörk choklad
150 ml havremjölk
10 ml ljus sirap
Marshmallows för garnityr

GÖR SÅ HÄR
Rör ihop ingredienserna i en kastrull och värm tills det sjuder svagt.
Häll upp i din favoritkopp, toppa med nyrostade marshmallows och njut.

 

LINDA VAGNELIND

Linda Vagnelind är verksam konstnär och kallbadsexpert som sedan många år tillbaka badar ute i naturen varje vecka året runt. Hon är även isskulptör och har byggt flera sviter på ICEHOTEL. Vagnelind har skrivit boken KALLA BAD, utgiven av Bonnier Fakta som medförfattare, fotograf och formgivare.

TALISKER

Talisker grundades 1830 av de äventyrslystna MacAskill-bröderna på ön Isle of Skye i Skottlands mest svårtillgängliga hörn. En ö som karaktäriseras av sin kuperade och karga terräng. Devisen Made by the sea är en hyllning till den unika natur och föränderliga väderlek som format whiskyn i nära 200 år.

Sedan länge har Talisker uppmuntrat människor att upptäcka och uppskatta sin lokala omgivning. Att knyta an till naturen och vildmarkens utmaningar. Året runt, sommar som vinter. Denna guide är en hyllning till den svenska vintern.